Snöstorm som aldrig kommer


Det finns en kanal på tv som bara visar väder. Dygnet runt. Det är lätt att bli besatt. Dessutom avbryts ens vanliga program av vädervarningar. Mitt i en grymt spännande scen i filmen "Dark Water" kommer en hemsk ljudsignal och sen en remsa med olika färger på texten, Storm Winter Watch in the county of Blair, Pennsylvania. Det är vi, det. Och meningen är att man ska bli lagom nojig för att inte ge sig ut på vägarna i onödan. Det funkar.
Precis som snöröjningen fungerar fan så mycket bättre här, för att inte tala om strämvbrott uppe i bergen, snö som tyngt träd som fallit på ledningar. Elbolaget är där direkt och fixar, under tiden öppnar värmelokaler med mat, vatten och sovplats i föreningslokaler, kyrkor och skolor. Varje morgon har nyheterna en remsa som talar om vilka skolor som är stängda eller öppnar senare så att folk ska hinna dit. Man har lyckats organisera vädret, helt enkelt.

Jo, det är sant. Vi bor i Blair County, precis som Blair Witch Project. Och det fanns en zigensk kvinna som hyrde affärslokal av min moster och lurade av en massa pensionärer pengar och bilar. Men inga häxor. Polisen kom och satte henne i arresten några dagar, hon hade gömt en sprillans ny Cadillac i garaget, bilen tillhörde en 95-årig farbror som skrivit över den på henne eftersom hon spått att någon annars skulle lura honom. Samma dag hade hon gått till juveleraren och beställt två Rolexklockor till sina barn. Men hyran hade hon inte betalt. Däremot fanns stora reklamaffischer för hennes verksamhet över hela stan, sådana som kostar massa dollar. Hennes man kom lunkandes till min moster och bad om anstånd med hyran, han verkade rädd hela tiden och när hans fru suttit i finkan nästan en vecka kom hennes pappa, en mäktig man, och satt hos min moster och förhandlade. Nästa natt satt jag ute på verandan, en magisk het sommarnatt, och rökte en ciggarett. Såg hur en flyttbil parkerade framför familjens hus och på någon timme var dom borta. Ruby hette hon. Eller kallade sig, som spåkvinna. Ruby Rose. Den moderna tidens häxa. Jag har hennes gamla skrivbord, det hon spådde folk på.

Snöstormen som till och med svenska tidningar skriver om, verkar inte nå hit. Det bara faller litegrann, färgar världen vit. Och gör så att plogbilarna skrapar gatorna på natten, domedagsskramlande kommer dom och väcker immigranter. Sov så gott inatt, som en prinsessa. Drömde om flytt, hade massa gamla möbler och mitt i allt fanns en hiphopande biskop som snodde sina texter från Tiina. Skumt. Nu ska jag tvätta kläder.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Recept på syltefläsk

FB och Instagram dödade bloggen.

Obegripligt korkad