Sot och påskliljor

Ibland går ett arbetspass svindlande fort, som ikväll. Vips så är man hemma igen och står i köket och hjälper maken prova massa skjortor från Ralph Lauren. Lilla Naboo som är en ödla, käkade 20 syrsor igår och har antagligen fått mer energi än hon borde, så hon vill inte sova fastän klockan snart är tre på natten.
Den andra lilla, som också är en ödla fast en albino, heter Tatooine och verkar inte riktigt förstå att hon är ett köttätande rovdjur. Hon tittar på syrsorna som springer runt, på och över henne. Krälande mjölmaskar studerar hon skräckslaget och verkar tro att dom ska hoppa upp och bita henne, men om man tålmodigt står kvar i en kvart, kan hon uppbåda tillräckligt med mod för att slicka lite och sen tugga i sig. Naboo å andra sidan äter allt som kommer i hennes väg. Hallon, majs, persilja, selleri, morätter... Hennes nya smeknamn är Hallonmun, välvilliga matte fattade ju inte att hallon skulle färga hennes ödleskinn, nu har det gått en vecka och hon är fortfarande röd om munnen. Smink för reptiler liksom.

Imorgon är det massa saker som ska uträttas. Handla mat, en kaffekvarn, batterier till fjärrkontrollen. Gå till doktorn och få friskintyg för körkort. Kanske en sväng till Mr. Eriksen, den norske gamle slaktaren som har världens godaste bacon och som säljer cheddarost från Wisconsin som smakar NÄSTAN som stark svensk ost. Till jul gör han julskinkor som smakar bättre än dom från ICA, antagligen mer som julskinka smakade på farfars tid. Sen ska jag hem, och laga kokt torsk med äggsås. Och börja packa inför flytten, plockak ner alla små lampor från verandan. Sådana saker. Maken har skurat kökstaket idag, ett lager av sot hade färgat det efter en liten brand vi hade för ett tag sedan. En hemsk liten brand. Skulle steka något. Gick in i vardagsrummet och pratade med maken. Glömde totalt. Maken ser dansande röda skuggor på köksväggen. Springer dit. Jag efter. Meterhöga lågor från spisen. Gardinen brinner. Kastar oss dit. Maken tar kastrullen. Jag tar en bakbunke. Kastrullen till diskbänken, bunken på. Släckt. I sista stund. Och med ett tunt lager sot över allt i köket. Det var ett tag sedan. köpte brandsläckare dagen efter. Men sotet i taket har varit kvar tills nu.

Beställde påskliljor idag av lilla Emma. Barnen måste sälja och samla in pengar till amerikanska cancerföreningen. Antar att det är en bra sak. Jag får i alla fall påskliljor. Det betyder vår. Grönt gräs mellan tårna. Sol som värmer kinderna och sticker i ögonen. Tunna kjolar och kall saft. Jag längtar.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Recept på syltefläsk

FB och Instagram dödade bloggen.

Obegripligt korkad