Att se fram emot

Riktigt dålig plan, att gå och lägga sig klockan elva. Då vaknar undertecknad vid halv fyra, och kan inte somna om. Varit ledig, eller hur man nu ska uttrycka det när man tillbringat dagen med att besöka matleverantör och köttstyckningsfabrik för att därefter planera lite menyändringar samt köpa persilja. Vi fick stek, massor av stek, till frukost. Sjukt.

Det är så förtrollande vackert i bergen här just nu. Som om Gud bestämt sig för att måla med alla färger han har, en riktig trafikfara är det. Man kan inte koncentrera sig på att köra, blicken flackar till träd och buskar. Och nästa vecka kommer kanske den första snön. Det går fort här, med växlingarna. Ser fram emot Halloween, verandan är redan utsmyckad, lila och orange ljusslingor, pumpor, demoner, skelett och annat trams. Sen kommer torsdagen där stadens alla barn går man ur huse under några timmar (väldigt säkert och organiserat), utklädda till allt från Hanna Montana till vampyrer. Om man vill ge godis har man ljusen tända, då knackar dom på. Jag brukar sitta på verandan och vänta in dem. Om man inte har lust med detta, släcker man bara ner och håller sig ur sikte ett par timmar. Svårare än så är det inte.

Efter Halloween kommer Thanksgiving, en högtid som jag börjat se fram emot mer och mer. Det blir nog inte mer familjeorienterat än så, inga religiösa helger, bara en anledning att samlas och äta en stor och tidsmässigt lååååång hemlagad middag. Gillar i och för sig inte kalkon så mycket, men morbror kan få till och med denna torra fågel att smaka bra. Då samlas vi, finklädda, och äter och äter och äter och pratar och pratar och pratar. Och har roligt åt hur lilla Maya kan äta största kalkonklubborna. Efter middagen dricker vi lite sprit eller vin, äter godis, pratar och pratar och äter mer godis, pratar ännu mer och framåt natten kanske vi spelar Scrabble och äter en kalkonmacka. Sen sover man som en klubbad oxe.

Och sen då, min favorithögtid - julen. Jag vet, det är inne att hata på julen, men jag gör inte det. Jag gillar jul, gillar traditionerna, pysslet, bakandet, dekorationerna. Gillar ljusen och färgerna och musiken, helst den riktigt religiösa. Gillar att åka till IKEA med moster och frenetiskt tömma matavdelningen på julmust, lutfisk, senap, risgryn, godis, Alladin-askar, räkor och brännvinsost, glögg och pepparkakor. Gillar det vemodiga och storslagna i julen. Maten, bröden, doften av saffran och kanel, av mandel och apelsiner. Gillat att tillbringa en hel kväll med att koka och lägga in syltefläsk i saltlag, en annan kväll (den före julafton, allt annat vore en synd) att grilla skinkan i ugnen, griljera, garnera, bygga egen skinkpinne eftersom sådana inte finns här. Baka vörtbröd efter det (om någon vänlig själ skickar vörtkryddor...please) och till sist, vid tre på natten, äta första skinkmackan på hembakt, varmt vörbröd, med senap från IKEA. Gillar att fundera ut presenter, att gå till The Mall där alla är hysteriska och uppsluppna, handla. Att sen komma hem mitt i en snöstorm, sitta och lyssna på Oh, Helga natt. Slå in paket. Äta clementiner. Sen julafton, baren är stängd (ibland har vi öppet ett par timmar bara för stamgäster, bjuder dem på mat moster och morbror själva lagat). Vi samlas för julfrukost hos moster, äter skinka, syltefläsk, ostar och vörtbröd, små hårda köttbullar, sill och kakor, det mesta finns där. Julmusten är helig. Snaps likaså. De amerikanska fruarna tvingar i sig snaps efter snaps och tror att alla svenskar måste dricka ren sprit till frukost på jul. Framåt kvällen, efter drinkar och julklappsutdelning som heter duga, blir det kanske lutfisk, om vi orkar. Själv njuter jag av potatis och vit sås och ärtor. Lite sällskapsspel, massa godis. Marsipan om någon vänlig själ skickat ett kilo mandelmassa. Sen natt, mycket prat, en hel del kaffe.
Men det är då det! Nu är det bara oktober, med vackra träd och mycket jobb. Och en förkylning som aldrig släpper. Och Ulrika är uppe mitt i natten och tror hon ska titta på Sunshine Cleaners, en film av de som gjorde Little Miss Sunshine. Hur fel kan det bli?

Kommentarer

  1. Jag har hört från pålitliga källor att det är inne att vara Kate Gosselin till Halloween i år ;-).

    Själv funderade vi (min man och jag) på att klä ut oss till Golden Girls (jag skulle vara Rose Nylund isånafall, han Dorothy :)).

    SvaraRadera
  2. Vad fint du skriver om hösten och alla helger!
    Jag är som du, älskar dem alla!!
    Thanksgiving är underbar! Skön, vilsam!! En upptakt till julen...
    Inne att hata julen???? ALDRIG! Julen är skönast på hela året! Högst mysfaktor! jag tycker allt som har med julen att göra är roligt och mysigt (åker hem till Sthlm iår, men älskar jularna här minst lika mkt numerna, kanske tom mer).
    Underbart att ni har så vackra färger. Här har det just börjat skifta lite, lite...
    Du skriver att barnen kommer på en torsdag och "trick or treatar". Kommer de inte på den riktiga Halloween dagen? Den 31? Den som iår så passligt infaller på en lördag!!!
    Ulrika, du vet väl att julmust, mandelmassa och marsipan finns på World market!!!

    Kram och ha en fin helg!!

    SvaraRadera
  3. Vet du att jag har kvar dom små pumporna som vi hade på bordet när vi åt Thanksgiving middag hos Lillan första gången jag var över? Brukar lägga dom i en korg på bordet på uteplatsen,

    SvaraRadera
  4. Jag tycker precis som du att traditioner och storhelger är underbara. Dom flesta andra i min familj är inte lika entusiastiska. Min syster föreslog t.o.m. att vi inte skulle köpa julklappar till varandras barn i år. Hon menar på att vi bara byter pengar med varandra. Det är ju julklapparna som är hela grejen när man är barn. Jag tänker inte ge med mig på den punkten.

    Här skiftar också träden i olika färger och det är jättefint.

    Kram på dig. Mikaela

    SvaraRadera
  5. Älskar julen och tiden innan. Din halloweenhäxa pryder nu mitt skrivbord. kram den lilla rosa kaninen

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Recept på syltefläsk

FB och Instagram dödade bloggen.

Obegripligt korkad