Jag vet inte ens hur den här bilden kom till. Jag vet bara att den plötsligt fanns i min iPhones fotoalbum. På något vis har den tagit en bild av sig själv. Ganska coolt, om jag får skryta lite över hur min telefon beter sig. Nu sitter jag vid mammas köksbord, dricker julmust. Mamma dricker inget alls, hon löser korsord. Snart ska vi titta på Uppdrag Granskning. Yeah, baby! Sverige. Imorgon blir det besök av broder och väninna, sedan drar vi till IKEA och inhandlar förhoppningsvis både galgar och täcke och annat smått och gott. Skönt att vara hemma, skönt att slippa jobba. Gott med svensk mat och svenskt godis, mindre gott att vandra på is. Tur att jag köpte broddar, så mycket kan jag väl erkänna även om det väl får anses kvala in i vuxenpoängsskalan så det står härliga till. Vad ska ni äta på julafton? Blir det skinka eller vegetariskt? Här ska det kokas syltefläsk och formas marsipangodisar, helst till´sammans med Odense nougat... Ojojoj.
Recept på syltefläsk
För den som undrar, så är syltefläsk ett gammalt gammalt recept. Äts fortfarande i norra Sverige och några fler platser, till exempel i norra Bohuslän. Såhär gör man. Köp färskt orimmat fläsk, magert och "randigt" (beställ i köttdisken om inte annat). Täck med vatten. Koka upp det i en stor kastrull, i bit eller skivor. Vill man vara traditionell ska det vara i stor bit, vill man vara snabb och skiter i traditionen går det lika bra med skivat. Dock bör man då koka upp vattnet innan köttet ilägges, annars inbillar jag mig att det blir segt. Vissa kastar i vitpepparkorn och lagerblad. Oftast gör jag inte det. Koka igenom köttet. Blanda till en saltlag under tiden med vatten och grovsalt. Jag kokar den inte, men vissa gör det. En rå potatis ska flyta i vattnet, så salt ska det vara. Lägg sedan i fläsket, tyng ner med till exempel en tallrik, täck och ställ kallt. På nordligare breddgrader funkar balkongen eller trädgården bra, skydda mot djur bara. Bäst fungerar en billig ny ...
längtar efter dig!!
SvaraRaderaNu sover du på soffan i rummet bredvid...
SvaraRadera