The Alley


Det finns en sak som inte finns i Sverige, men som finns här. Alleys. Bakgator. Mittemellan två gator, i det ingemansland som uppstår bakom husen, finns en egen liten gata, en alley. Man kan använda en alley till mycket. Som genvägar, för att slippa trafik och störande rödljus, poliskontroller eller köer. Man kan ställa ut sina sopor och få dem upphämtade av sin egen sopgubbe (min heter Mr Rightenour och är minst 80 år gammal). Man kan binda sin hund där, grilla sin mat, bygga en pool, hänga sin tvätt, mecka med bilen, snacka med grannen, parkera bilen... Om man är polis kan man spana på folk från alleyn. Eller så kan man som jag, ta mamma till hjälp och anlägga finaste trädgården. Alleys är nästan aldrig fint asfalterade. Dom har gropar och är trånga och ibland kan man inte alls komma fram även om man ska kunna.

På dagarna är det liv i The Alley. Barn leker vilt, den trafik som förekommer är sporadisk och dom flesta kör försiktigt här. Hundar skäller där de står bundna eller där de springer bakom något staket. Sopor står uppradade och det ena husets bakgård är fin och prydlig med gungor till barnen och vackra blommor. Nästa hus har en bakgård som ser ut att höra hemma i ett u-land. Trasiga möbler, skräp, bildäck, uppblötta sopor och mitt i smeten sitter en gubbe med ölmage i en gungstol och filosoferar.

På natten härskar djuren i The Alley. Katter, hundar, skunkar och råttor. Riket är deras, det är mörkt och ostört och här finns massa skoj att rota i, sopor att tugga i sig och fiender att smyga på. Jag körde nästan över en hund, två katter och en stor råtta (tror jag) när jag kom körande i The Alley för en stund sedan. Skulle ner till baren efter att ha varit på Walmart. Vi röker i Alleyn också, vi i baren. Det är liksom vårt fikarum. Vi sitter på trappen eller på en upp och nedpåvänd papperskorg och tar ett bloss, dricker en kopp kaffe. Skvallrar. Vi slänger soporna där. Alla flaskor som dricks i baren, all överbliven mat, alla kartonger.

Jag kan se ner till baren från mitt köksfönster. Ännu bättre ser jag från övervåningen. Jag kan se vem som röker, vem som tar ut sopor. Vem som kommer försent till jobbet. Jag gillar vår alley. Den är som en hemlig del av staden. Varje gata har sin egen, alldeles hemliga, alley.




Nu ska jag sova. Har varit uppe sen sju. Fick experimentmedicin på morgonen, stannade på Ollies Outlet, hittade en ny röd mixer som jag inte kunde motstå. Gjorde inventarie i baren, fick hjälpa till lite över lunchen. Röjde hemma, slängde all onyttig mat i påsar och körde hem det till Steve som bara hade en öl och en flaska hot sauce i sitt kylskåp. Han blev glad. Tog det lugnt hemma, vattnade mosters blommor och mina egna. Sov en stund. Åkte till Walmart sent... Och nu ska jag strax sova. Strax.... soooova.

Kommentarer

  1. Vilken rolig katt!! Han heter Lukas dessutom. Det var en morgon som frammanade ett leende hos mig. Din beskrivning av alleyn som företeelse var talande. Men jag trodde kanske inte att du gillade dom. Men dom är ju speciella. Och det är ju kul att du kan se ner till baren. Är moster och morbror bortresta eftersom du vattnar deras blommor ? Jag är som du förstår väldigt glad över dina föresatser angående hälsan. Många goda tankar till dig. Kraaaaaaaaamar.

    SvaraRadera
  2. Förresten, hade du inte en likadan mixer sen förut ? Den är fin!

    SvaraRadera
  3. Vilken gullig katt!! Sån vill jag ha!! Hur gör man??

    SvaraRadera
  4. Jag kom på hur. Det var inte så svårt!! Dags att höras snart tycker jag. Kram

    SvaraRadera
  5. Du har kanske inte ens kommit hem ännu. Här är det tidig morgon,solen skiner och det är så vackert. Dock bara 13 grader, idag ska sonen och jag uträtta lite ärenden,. Bäst att komma iväg innan det börjar regna igen. Försöker ta kontakt i eftermiddag igen ,antar att du har kvällspass. På återhörande. Kramar.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Recept på syltefläsk

FB och Instagram dödade bloggen.

Obegripligt korkad