Quiche med rökt lax!
Duktig flicka följde trenden och lekte hemmafru. Heeeela dagen. Feja, tvätta, sopa, damma, bädda, diska, laga mat, pynta. lite resultat kanske? Som bevis?
Personligen har jag bara en del av ovanstående.
Mummor, säger vi svenskar. Mums på engelska, antar att det är krysantemum på svenska. Ett måste på hösten. Corn stalks, eller kårn stalkar, egentligen bara restprodukter från majsskörden, skräp.
Men vi betalar gladeligen några (till många) dollar för detta skräp och smyckar sedan dörrar, trappor, verandor. Varje höst när jag köper dessa corn stalks, är jag innerligt glad för min gamla Jeep. Ni ser på bilden varför. Hela billen blir skräpig. Lite lurigt att köra också. Höbalar är vanliga (och dyra), väldigt mycket är såklart kvarlevor från skördefester. Passar bra nu när man i mina trakter kan hitta nyskördade, giftfria grönsaker överallt. Underbara tomater, rödbetor om man är lagd åt det hållet, chilifrukter, paprikor, kål och massa annat.
Quiche med rökt lax, potatis och dill - allt för att ge lite svensk smak. Satan vad gott det blidde. Nästan som laxpudding, fast utan smöret...
Skalade, tärnade och kokade potatis (som snälla Amish-bönder odlat på medeltida vis). Mycket kosher salt i vattnet.
Smulade sönder en bit rökt lax. Tack och lov för det mångkulturella USA, den rökta laxen kan jag nog tacka judarna för. En av mina mataffärer heter Weis och riktar sig extra mycket till stadens judiska församling, där finns allt man behöver för att äta och leva kosher. Bland annat rökt lax.
Låt potatisen svalna av lite när den kokat sig mjuk. Vispade ihop 10 ägg med nästan en halv liter grädde. Jaja, jag vet. Inte smalmat direkt men jävligt gott. Lät de fördigköpta pajskalen tina lite medans jag donade, och visst, man ska göra egen pajdeg men varför? Den frysta är minst lika god och jag sparar en timme. En timme då jag kan glo på Court TV eller läsa en bok.
Eller titta på bilder från helgens garv i köket på jobbet. Bachelorette Party! Möhippor. Lika förödmjukande här som där. Detta party hade tagit med sig en plastman. På bilden kan ni se servitrisen Britney, bartender Eric och mina kockkamrater Rory och Chet.
Vit pumpa. Cool. Jag har just gett upp mina fåfänga försök att få dessa bilder att ligga rätt tillsammans med texten. Ni får fan gissa vad som hör till vad. Pynt på verandan, matlagning som borde ha varit kronologisk men inte är det längre...
Ett litet spöke till brevbäraren, för att pigga upp honom hänger jag denna lilla älskling på brevlådan.
Paj nyss kommen ur ugnen. Luktar gotteligottgott.
Nybörjarmisstag vore att sätta in pajerna direkt på gallret. Nänänä. Sätt dem på en plåt. Annars kommer det att bli besvärligt och brännskadefarligt att ta ut dem, tro mig. Jag vet. Swosh, in i ugnen på ... äh, 350 grader Fahrenheit. Vad nu det blir. Kanske 175 celsius ungefär??? Kolla gärna.
Låt stå och grädda i allt emllan en 35-45 minuter. Enkelt att kontrollera när det är klart. Använd grytvante eller handduk, skaka lite på pajerna inne i ugnen. Om de fortfarande dallrar är de INTE klara. När dallret avstannat, ta ut. Låt stå. Försöööök låta stå. Snälla. När ni inte kan hålla er mera, skär upp en bit. Ät. Njut. Ta en bit till. Texta alla ni känner så ni måste ge bort lite, annars äter ni allt själv. Det vill ni inte. Inte med en halv liter grädde och tio ägg.
Laxpaj med bara fyllning. Nästan kalorifri...hahahaha!
Pajer i ugnen. På plåtar. Yes, Sir!
Vilka underbara bilder
SvaraRaderaPajerna ser jättegoda ut! Och jag som inte ens gillar lax.
SvaraRadera