För den som undrar, så är syltefläsk ett gammalt gammalt recept. Äts fortfarande i norra Sverige och några fler platser, till exempel i norra Bohuslän. Såhär gör man. Köp färskt orimmat fläsk, magert och "randigt" (beställ i köttdisken om inte annat). Täck med vatten. Koka upp det i en stor kastrull, i bit eller skivor. Vill man vara traditionell ska det vara i stor bit, vill man vara snabb och skiter i traditionen går det lika bra med skivat. Dock bör man då koka upp vattnet innan köttet ilägges, annars inbillar jag mig att det blir segt. Vissa kastar i vitpepparkorn och lagerblad. Oftast gör jag inte det. Koka igenom köttet. Blanda till en saltlag under tiden med vatten och grovsalt. Jag kokar den inte, men vissa gör det. En rå potatis ska flyta i vattnet, så salt ska det vara. Lägg sedan i fläsket, tyng ner med till exempel en tallrik, täck och ställ kallt. På nordligare breddgrader funkar balkongen eller trädgården bra, skydda mot djur bara. Bäst fungerar en billig ny ...
Tjena, tjena, mittbena!
SvaraRaderaHär har det varit fuktigt värre hela dagen, och alldeles nyss började det droppa ute. Önskar att vi kunde få en riktig storm för en gångs skull. En sådan som rensar luften rakt av, och som kan tillåta den riktiga sommaren att börja.
Kul med tavlorna, eller ramarna och glasen. Man kan, som sagt, klura ut något eget att ha som motiv, eller så kan man köpa några fina bilder och även om formatet inte passar, så kan man klippa till så att det passar.
Jag städade ur ett dödsbo med min mamma en gång och familjen ville att vi skulle slänga allting, om det inte var något vi ville behålla själva. Jag tog en hel bunt med tavlor, fast motiven var apfula. Tog bort motiven och tänkte ha ramarna till annat, de hade passat perfekt. Men. Det kändes som att ha döden på väggarna (tanten som hade ägt dem dog en ganska morbid död i den lägenheten), så jag gav bort de ramarna. Aja, summa sumarum, det kunde ha blivit bra.
Nu ska jag sluta babbla och gå och fortsätta röja i skåp och lådor.
Ha en jättebra helg :o).
Kram/Asfalten