Fredagstema: Fönster


Jag har sjutton fönster i mitt hus. Och ett bonusfönster som är det vackraste av dem alla. Blyinfattat färgat glas, gjort av mästare som inte längre finns, runt 1900-talets början. Halvmåneformat sitter det ovanför vardagsrumsfönstret, färgerna skiftar beroende på ljus inne och ute.

Just nu önskar jag att min hyresvärd skulle komma och byta ut alla fyra fönster i arbetsrummet. De är nog inte från 1907, men nära nog. Tätt håller de inte, kylan tränger sig in tillräckligt för att det ska kännas som om man promenerar in i ett utomhus. Så kallt blir det. Tofflor, filtar och små elektriska värmefläktar är lösningen.


Några fönster i mitt hus kan man inte öppna alls. De andra kan man öppna på amerikanskt vis, det vill säga skjuta nederdelen upp. Jag saknar att kunna öppna fönster som i Sverige, slå upp bägge fönstren, ha vinden blåsande in. Blir liksom inte så här.

Två (eller sex) av mina fönster är så kallade Bay Windows, vi skulle nog kalla det burspråksfönster. De gillar jag. Jag har fönster i dörrarna, till och med. Och några extra i källaren. De verkar inte ens passa i huset, så vem vet hur de gick vilse.


Ett fönster fick jag igenmurat för några veckor sedan, det var ett källarfönster som DEFINITIVT inte bytts ut sedan huset byggdes 1907. Också halvmåneformat, med spröjs. Allt trä var ruttet, möss sprang ut och in som barn i huset. Värden skickade hit två gamla murare som kom och stampade lera och betong över mina heltäckningsmattor under det att de murade igen hela fönstret. Källaren har blivit varmare, mössen har flyttat till någon granne.
Men allra mest gillar jag nogg fönstren som sitter i min källardörr, eller rättare sagt, jag gillar den blå dörren som sitter runt fönstren. Den blå dörren som lilla mamma målat.

Fredagsbloggare: Nilla, Simone, Anna, Desiree, Annika, Anne, Petra , Anna-Saltis , Millan, AuroraBuddha, Anki, Lullun, Marianne, Victoria, Susanne, Lia, Cecilia, Leopardia Anne-Marie, Marina, Marie Strandmamman M.K.B Ulrika Jemaya Nina Kicki Barbamorsan Mia

Kommentarer

  1. åhhh vad härligt färggrannt, både din blogg och dina fönster (ja, utom det i källaren, fast det hade också sin charm :).

    SvaraRadera
  2. Jag har tre fönster!!!!

    SvaraRadera
  3. Vackra fönster och vackert hus - ditt hus ser verkligen så mysigt ut, men jag förstår att du vill slippa elda för kråkorna i vinter. Gillar också den blå dörren!!
    Trevlig helg!

    SvaraRadera
  4. Gillar verkligen det blyinfattade fönstret. Vilket hantverk man la ner förr i tiden. Fast kanske mest på utseendet då och inte funktionen. Vilket i o f sig inte är nå bättre idag heller. Våra fönster är jättedragiga, och vi har ett nytt hus! :O

    Den blå dörren tycker jag om också. Mycket mysigt!

    Trevlig helg!

    SvaraRadera
  5. Skoj att den från början tokiga iden med knallblå dörr verkar gillas av fler.( Förresten har jag en mailadress nu. ) Kramar

    SvaraRadera
  6. Vad mysigt det ser ut! Ååå en blå dörr med fönster , jättefint!

    SvaraRadera
  7. Otroligt vackra fönster du har!!! Tycker du verkar bo i ett mysigt hus fö. Jag gillar också den knallblåa dörren, klart annorlunda men coolt!!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Recept på syltefläsk

FB och Instagram dödade bloggen.

Obegripligt korkad