Recept på syltefläsk
För den som undrar, så är syltefläsk ett gammalt gammalt recept. Äts fortfarande i norra Sverige och några fler platser, till exempel i norra Bohuslän. Såhär gör man. Köp färskt orimmat fläsk, magert och "randigt" (beställ i köttdisken om inte annat). Täck med vatten. Koka upp det i en stor kastrull, i bit eller skivor. Vill man vara traditionell ska det vara i stor bit, vill man vara snabb och skiter i traditionen går det lika bra med skivat. Dock bör man då koka upp vattnet innan köttet ilägges, annars inbillar jag mig att det blir segt. Vissa kastar i vitpepparkorn och lagerblad. Oftast gör jag inte det. Koka igenom köttet. Blanda till en saltlag under tiden med vatten och grovsalt. Jag kokar den inte, men vissa gör det. En rå potatis ska flyta i vattnet, så salt ska det vara. Lägg sedan i fläsket, tyng ner med till exempel en tallrik, täck och ställ kallt. På nordligare breddgrader funkar balkongen eller trädgården bra, skydda mot djur bara. Bäst fungerar en billig ny ...
Va fint ! Det var en bild som jag blev glad av när jag startade datorn i morse, Jag räknar också dagarna. Strålande sol idag om än inte så varmt. Ska hämta sonen om en stund. Det blir först lite fotografering,fästningen tror jag. Sen handla lite, och sen fika hemma hos honom .Det kliar lite i fingrarna på mig vad beträffar uteplatsen, men jag får nöja mej med att njuta av vitsippor och invänta björkarnas blad Sädesärlan har varit synlig, dock inte för mig ännu. Kanske i helgen . Vi hörs i Skypen !
SvaraRadera